Tillgång till fräscht vatten är ett självklart behov för hästen. Hur det ska serveras är däremot en annan fråga. Jag har alltid föredragit hinkar. Hästar dricker mycket på kort tid och de flesta vattenkoppar ger för lite vatten. Resultatet blir att hästen dricker för lite. Studier visar också att hästar som kan välja dricker hellre ur hink än ur vattenkopp. Om man ändå väljer att ha vattenkopp måste den ge minst 8 liter per minut. Man kan också välja att komplettera vattenkoppen med en hink för att vara absolut säker på att hästen dricker tillräckligt.
Underhållsbehovet av vatten är ca 5 liter vatten per 100 kg häst men det varierar mycket. Det beror också mycket på vad hästen äter. Gräs med hög vattenhalt gör att hästen inte behöver dricka så mycket. Äter hästen däremot hö så behövs det betydligt mer vatten för att hästens kropp ska fungera korrekt. Ett sätt att se om hästen får för lite vatten är att den tappar aptiten, framför allt på grovfoder. Säkerställ att hästen har möjlighet att dricka sig otörstig ordentligt och se över foderstaten. Natrium spelar stor roll för hästens törstreglering och avsaknad av natrium kan göra att hästen inte dricker tillräckligt fast den har vätskebrist.
Att hästen får måttlig vätskebrist i samband med installning på hösten är ganska vanligt om man stallar in tvärt. Hästen är inte riktigt van vid att dricka mycket och har den inte fått mineraltillskott på betet så saknar den natrium. Det här är den vanligaste orsaken till kolik just vid den här tiden på året.
Kolik kan också förekomma på vinter eller våren just på grund av vätskebrist. Salttillskottet som vanligtvis är lagom för den hästen räcker inte om hästen är lite småvarm hela tid pga tjock vinterpäls. Öka saltet lite och håll koll på att hästen dricker ordentligt. Eventuellt kan delklippning av hästen vara bra för att hjälpa hästen att få bort överskottsvärmen så att hästen lättare kan hålla en vettig vätskebalans.