Kalcium är troligen den mest välkända mineralen i hästens kost. Den och dess interaktion med fosfor är ofta bland det första man lär sig när man börjar räkna foderstat. Många delar av hästen är beroende av kalcium men en av de viktigaste är ben vilket motsvarar ca 35 % av hästen. Kalcium spelar också stor roll i muskelkontraktion, reglerar många enzymer och spelar en roll i cellmembranfunktionen.
En unik sak med kalcium är att hästen kan justera hur mycket den tar upp från fodret. Ca 99% av kalciumet finns i benen. Kalcium lagras fort i ben men tyvärr så försvinner det också fort därifrån om blodnivån av kalcium sjunker. Under normala förhållanden absorberas ca 50 % av fodrets kalcium men hos växande hästar kan den siffran vara så hög som 70%. Om blodkoncentrationen är låg sker samma sak och hästen börjar ta upp mer av fodrets kalcium. Det utsödras också ett hormon som påverkar njurarna så att deras förmåga att ta upp kalcium ökas.
Om blodkoncentrationen är hög sker det omvända och upptaget från fodret minskar.
Kalciumupptaget påverkas ganska mycket av andra mineraler. För mycket fosfor gör att upptaget av kalcium minskar. Det beror på att de båda absorberas av samma område i tunntarmen så de konkurerar om mängden som kan tas upp av hästen. Magnesium å andra sidan ökar upptaget av kalcium. Det är av den här anledningen som det är så viktigt att få de olika kvoterna rätt.
En annan sak som har stark inverkan är oxalat. Oxalsyra som bland annat finns i rabarberblad minskar upptaget av kalcium. Så lite som 1% av oxalsyra i hästens kost kan minska kalciumupptaget med över 60%.
Baljväxter innehåller relativt höga halter av kalcium. Nära dubbelt så mycket som vanligt gräs. Spannmål innehåller inte heller så höga halter av kalcium.
Kalcium brist kan ge diffus skiftande hälta. Hos växande hästar kan det bli allvarliga konsekvenser av kalciumbrist. Långa krokiga ben och förstorade leder är ett tecken på att hästen inte har fått tillräckligt med kalcium. Även när det gäller metabolisk bensjukdom som är ett samlingsnamn för flera bensjukdomar spelar kalcium en stor roll.
Länge har man trott att överskott av kalcium i kosten är farligt men många studier har visat att ända upp till 5 gånger rekommenderad dagligt intag går utan skadliga effekt under förutsättning att kalcium : fosfor kvoten hålls på korrekt nivå. Kalcium : fosfor kvoten bör ligga mellan 1,1 : 1 upp till 2,5 : 1. Ända upp till 6 : 1 har provats på växande hästar utan problem. Förutsättningen är att mängden fosfor är tillräcklig.