Jod ingår i våra sköldkörtelhormoner som deltar i ämnesomsättningen. Det finns i berggrunden men halten varierar mycket mellan olika områden. Våra bästa källor för naturligt jod är mager fisk, skaldjur, ägg och mejerier. Är man orolig för att man får i sig för lite jod kan man köpa jodberikat salt. Det innehåller oftast 50 mikrogram jod per gram salt. Ett tillskott som kan innehålla väldigt höga halter av jod är alger. Innehållet i sådana tillskott varierat beroende på vilken sorts alger som används så läs noga på paketen.

Om man har brist på jod så leder det till struma som är en förstoring av sköldkörteln. Det här var en vanlig sjukdom i Sverige på 1800-talet och början på 1900-talet. på 1930-talet införde man jodberikning av hushållssalt och då minskade problemen med struma men det var ändå ett problem så på 1960-talet höjde man mängden jod. Jodbrist under graviditet är allvarligt; det kan störa utvecklingen av nervsystemet, den fysiska utvecklingen och dessutom leda till psykiska utvecklingsstörningar. Man måste alltså vara extra noga under graviditet och amning. Eftersom de matvaror som innehåller jod är animaliska så måste man vara extra vaksam om man är vegan och då använda jodberikat salt. Även färdigmat innehåller ofta låga halter jod.

Om man tvärtom får i sig för mycket jod så kan det också påverka sköldkörteln och leda till rubbningar i hormonbalansen. Den övre gränsen är satt till 600 mikrogram jod per dag är en vuxen person. Under graviditet kan ett överskott på jod leda till påverkan på den fysiska och mentala utvecklingen hos fostret utan att den blivande mamman påverkas. Ett överskott går även över i bröstmjölken så precis som det är viktigt att inte få för lite jod, är det viktigt att inte få för mycket.

Rekommenderat dagligt intag i mikrogram
Spädbarn 6-11 månader                              50 mg
Barn 12-23 månader                                    70 mg
Barn 2-5 år                                                  90 mg
Barn 6-9 år                                                  120 mg
Vuxna, tonåringar och barn över 10 år        150 mg
Gravida                                                        175 mg
Ammande                                                    200 mg