Grovfoder är grunden i hästens foderstat. Hästens matsmältning är utformad så att den behöver äta lite nästan hela tiden. När vi pratar om grovfoder så tänker de flesta på hö eller ensilage men grovfoder kan också vara bete, halm och lusern hackat strå. Lusernpellets är också grovfoder men fibrerna är för korta för att kunna upprätthålla en hälsosam mage som ensamt grovfoder. Däremot kan det fungera bra till hästar med opererad mage eller väldigt gamla hästar som inte kan tugga långa grova strån längre.


De flesta hästar klarar sig på enbart grovfoder och någon form av mineral och vitaminkomplement. Det är först när hästen arbetar medel till hårt arbete som det behövs någon form av kraftfoder. Ibland kan det behövas tillskott av kraftfoder till ett väldigt proteinfattigt grovfoder så det är viktigt att ta analys på fodret så du vet vad som behöver tillsättas. Även om teorin säger att alla hästar klarar sig på bara grovfoder om de inte gör något så glöm inte att teori och praktik är två helt skilda saker. Det finns till exempel inte en chans att fullblodshingsten som spenderar hela dagarna med att vaka över hela stallet klarar sig på grovfoder. En stor del av hans tid går åt till att vakta och då kan han inte äta. Han behöver ett grovfoder med högt energiinnehåll och kraftfoder för att fylla upp skillnaden mellan vad han behöver och vad han hinner äta. Om stallets lilla sällskapsponny får fri tillgång på samma grovfoder som fullblodshingsten så kommer den stackars ponnyn däremot att se ut som en tunna på nolltid.



Många hästar går för länge mellan fodringarna. Idealet är naturligtvis att ha hästen på fri tillgång på grovfoder men går inte det så försök se till att hästen inte går mer än max 4 timmar utan tillgång till grovfoder. Den absoluta minimigivan är 1% av hästens kroppsvikt för att hästens mage ska klara sig. Mer optimalt är 1,5 % för de hästar som är relativt lättfödda och 2 % för alla andra. Tänk på att det här gäller torrsubstans och inte hö eller ensilage.


Även om du har din häst hemma och själv fodrar alltid så slarva inte med att väga ditt foder. Även om hästen har fri tillgång så kan det vara bra att väga både vad du lägger in till hästen och vad som är kvar på morgonen. Är det alltid du själv som lägger in grovfoder så har du oftast ganska bra koll på vad hästen äter men undersökningar visar att de som uppskattar vad höpåsen väger gissar upp till 40% fel på vikten.


Oavsett om du behöver ett riktigt högenergi hö eller ett hö som bara har gränsfallet mer energi än halm så ska det vara av hög hygienisk kvalitet. Det ska vara grönt, lukta gott och inte damma när du tar i det. Det är helt omöjligt att se på grovfodret om där är mycket eller lite mineraler i det eller hur mycket protein det innehåller så en analys är bra att ta så du vet. Köper du ensilage så betala hellre lite mer och få en garanti på återtag från bonden om det skulle visa sig att någon bal är möglig.